top of page

GRAND TEXTILE PROJECT

Bijgewerkt op: 5 jan. 2022

In Denemarken is een groep mensen om de tafel gaan zitten om de grenzen voor modeontwerp, recyclingtechnologieën en consumentengedrag te veranderen.

De komende drie jaar zal er een kleine revolutie plaatsvinden op het gebied van design- en textielrecycling. Het toonaangevende onderzoeks- en technologiebedrijf Danisch Technological Institute heeft een aantal belangrijke spelers verzameld op het gebied van mode en textiel (BESTSELLER, Elis, Design School Kolding), productie van grondstoffen (A/S Dansk Shell) en consumentengedrag (Nabos-kab). Ook op het gebied van recyclingthechnologie zijn er experts verzameld (Universiteit van Aarhus, Fraunhofer en het Deens Technologisch Instituut). Het doel van dit project is een duurzamere textielindustrie en het recyclen van al het textielafval in Denemarken.


RESUIT

Het project heet ReSuit (Recycling Technologies and Sustainable Textile Product Design): een Grand Solutions project, ondersteunt door Innovation Fund Denmark met 17,5 miljoen .

 

‘’Jaarlijks worden er wereldwijd 100 miljard textielunits geproduceerd en die worden voor een groot deel behandeld als wegwerpbestek. Materialen ter waarde van 400 miljard euro gaan verloren, omdat we op zeer grote schaal infrastructuur en duidelijke recyclingtechnologieën missen. In dit project proberen we al het textielafval in Denemarken in een kringloop te krijgen, waar het nieuw materiaal of grondstof voor andere producten kan worden. Als het lukt, kan het een gamechanger worden,’’ zegt Anders Lindthardt van het Deens Technologisch Instituut, dat de leiding heeft over het project.






VERSCHILLENDE INVALSHOEKEN

Het samenwerkingsverband zal het textielprobleem vanuit twee invalshoeken benaderen: hoe kan de textielindustrie beter worden in duurzaam ontwerpen? En welke technologieën kunnen zorgen voor circulariteit voor consument textielafval.


Wat betreft ontwerp ligt de focus op duurzamere ontwerpen van textiel met het oog op recycling. Het werk moet zoveel mogelijk resulteren in het wegwerken van stoffen die niet geschikt zijn voor toekomstige recyclingtechnologieën en in ontwerpgidsen voor duurzame textielproducten.


‘’Circulariteit is geen aandelenartikel. We hebben baanbrekende innovatie nodig om de circulaire oplossingen waar te maken waar we bij BESTSELLER naar streven. Het is een enorm complex vakgebied en daarom werken we aan meerdere elementen tegelijk om de duurzame modeproductie van de toekomst veilig te stellen. Met ReSuit maken we deel uit van een ambitieuze en veelzijdige samenwerking. Hier komen de circulaire ontwerpprincipes van BESTSELLER in een zinvolle context en als het project erin slaagt de juiste technologieën uit verschillende kennisgebieden te ontwikkelen, zullen we een uniforme oplossing zien met verreikende mogelijkheden – niet alleen in Denemarken en niet alleen voor BESTSELLER – en dat is precies waar we naar streven,’’ zegt Camilla Skjonning Jorgensen, Manager Duurzame Materialen & Innovatie bij BESTSELLER.

HET MOTIVEREN VAN CONSUMENTEN OM DUURZAMER TE WORDEN

Tegelijkertijd moet het bedrijf Naboskab, dat gespecialiseerd is in het begrijpen en veranderen van consumentengedrag, in kaart brengen hoe consumenten gemotiveerd kunnen worden om duurzaam te handelen.


Het project focust zich op 85.000 ton kleding en textiel die elk jaar op de Deense markt komen. Uiteindelijk wordt meer dan de helft van deze materialen als afval verbrand. Vanaf 2022 wil Denemarken starten met het individueel sorteren van kleding en vanaf 2025 wil de rest van de Europese Unie volgen.

 

‘’Polyester zorgt voor de helft van alle kledingvezels ter wereld. Daarom zullen we technologie op basis van chemische recycling verder ontwikkelen om de polyestermaterialen te recyclen zodat ze kunnen terugkeren naar de textielindustrie,’’ zegt Anders Lindthardt.


De rest van de textielproducten moet worden afgebroken met behulp van de zogenaamde HTL-technologie (hy-drothermal liquefaction). Het proces maakt het mogelijk om – onder invloed van water, warmte en druk – de complexe textielstroom om te zetten in olieproducten die gebruikt kunnen worden voor de productie van o.a. plastic, brandstof of synthetische textielvezels. HTL is een bekende en robuuste technologie, maar het is vernieuwend om het op textiel toe te passen.


In het project zal de HTL technologie verder ontwikkeld en opgeschaald worden in samenwerking met A/S Dansk Shell, die met succes de mogelijkheid heeft getest om bio-olieproducten te raffineren en kansen ziet voor recycling van andere olieproducten.



8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page