top of page

BESTSELLER gaat circulair in Bangladesh

Bijgewerkt op: 5 jan. 2022

BESTSELLER Group voert twee grote circulariteitsprojecten uit met het gebruik van eigen textielafval dat een volledig transparante toeleveringsketen zal creëren.

 

BESTSELLER Group voert twee grote circulariteitsprojecten uit, en een daarvan ondersteunt het gebruik van eigen textielafval, waardoor een waardevol gesloten systeem ontstaat in een volledig transparante toeleveringsketen. Textielafval wordt meestal heen en weer verscheept om hier nieuwe gerecyclede stoffen en garen van te maken. Om zo maar weer een negatieve impact op het milieu te vermijden, is BESTSELLER's ambitieuze duurzaamheidsplatform Fashion FWD druk bezig met het testen van circulariteitsprojecten. Het legt de focus op het in het zicht houden van het afval.


“We werken in Bangladesh lokaal samen met een van onze grote, langdurige leveranciers om te kunnen garanderen dat ons productieafval wordt gebruikt in een gesloten systeem in een volledig transparante toeleveringsketen. Kortom, dit betekent dat we het afval van onze eigen merken inzamelen en recyclen voor nieuwe items”, zegt Camilla Skjønning Jørgensen, Manager Sustainable Materials & Innovation bij BESTSELLER.Katoen is het perfecte materiaal om circulaire projecten mee te doen en Bangladesh is hierbij een voor de hand liggend land. Een groot deel van de totale productie van BESTSELLER is namelijk in Bangladesh gevestigd, met een bijzondere nadruk op katoen. Fashion FWD Lab werkt samen met GMS Composite Knitting, BESTSELLER's grootste stofleverancier in het land.


''We willen onderzoeken hoe we het katoenafval in Bangladesh kunnen houden en hier vervolgens een circulair systeem voor opzetten,'' zegt Camilla.

De missie om textielafval terug te winnen

Om de gewenste gerecyclede materialen te ontwikkelen, werkt BESTSELLER samen met CYCLO. Dit is een gerecycled katoenvezelbedrijf in Bangladesh met de missie om honderden tonnen katoen op een verantwoorde wijze te recyclen. Honderden tonnen katoen die op dit moment dagelijks worden weggegooid als snijafval. Doordat CYCLO het verfproces elimineert, verminderen ze het verbruik in de hoeveelheid water, energie, chemicaliën en koolstof.


''Het op deze manier recycelen van textielresten om nieuwe vezels te maken bestaat al heel lang. Maar deze vezel is eerder bestempeld als 'afgeschreven' omdat het een te lage kwaliteit zou zijn voor mode industrie. Ons doel is daarom om de wereld te bewijzen dat er een geweldige kans ligt binnen het recycelen van deze materialen en het daarmee opnieuw te introduceren in de fashion industrie'', zegt Mustafain Munir, oprichter en directeur van CYCLO.

Onlangs lanceerde de Global Fashion Agenda de Circular Fashion Partnerships (CFP). Een initiatief waar BESTSELLER zich al in de beginfase bij heeft aangesloten. De samenwerking met CYCLO en GMS richt zich op het direct hergebruiken van afval terwijl de samenwerking met CFP de focus legt op structureel niveau. Het einddoel is hierbij om effectieve afvalstroomstructuren te implementeren.


Meer lezen?

 

FASHION FWD STRATEGIE

Bij BESTSELLER willen we de reis van mode naar een duurzame realiteit versnellen. Onze branche heeft grote impact. Door klimaatverandering tegen te gaan, middelen efficiënt te gebruiken en mensenrechten te verbeteren, kunnen bedrijven een positieve kracht achter verandering zijn. We willen meer actie ondernemen en sneller vooruitgang boeken.

We willen de mode vooruit brengen totdat we klimaatpositief, circulair en eerlijk voor iedereen zijn - dit is onze ultieme ambitie, onze North Star. Het geeft richting aan onze strategie, onze doelen en de actie die we ondernemen om zo snel mogelijk zo duurzaam mogelijk te worden.

Onze Fashion FWD-strategie bepaalt onze koers op korte termijn en houdt ons verantwoordelijk voor de doelen die we voor 2025 moeten bereiken. Wanneer we deze doelen hebben bereikt, zullen we nieuwe doelen stellen, waarbij we altijd hoger mikken op onze North Star. Meer lezen?

 

Download hieronder de Engelse versie van het persbericht

WASTE NOT, WANT NOT
.pdf
Download PDF • 197KB

17 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page